tisdag 25 oktober 2011

Världes bästa Zeb

Nu i helgen har det gått bra igen. På Lördag morgon gick vi ett område där det inte fanns några älgar men på eftermiddan hittade jag ko med kalv och en kviga. Dom gick ca 700 meter innan dom stannade. Där stod dom minst en timme innan jag kände att husse var där också. När jag kände husses lukt så kände älgarna det också så dom drog iväg 800- 900 meter innan dom stannade igen och då var vi inne på grannlagets marker. Husse kom så nära att han försökte skjuta kalven men kon stod ivägen. Efter några minuter kastade vinden och hans vittring drog upp mot oss. Jag gjorde en sväng till honom och fick en klapp innan jag gick tillbaka till älgarna som då drog iväg. När husse och matte skulle vissla in mej så gick jag tillbaka till honom men nästa framme hörde jag älgarna gå uppför en höjd så jag struntade i husse och gick till baka. Jag hörde på husse att han inte gillade att jag inte kom till honom direkt. Några hundra meter längre bort hittade jag älgarna igen och började skälla. När jag hörde husse blåsa i rävlockspipa igen så tycke jag det var bäst att gå till honom.

På Söndag hittade jag ingen älg på förmiddan utan det blev som Lördagen att jag hittade älgar på eftermiddan. Dom stod inne i byn 100 meter från några gårdar. Där stod dom i 45 minuter när husse kom in på ståndet och samma sak som dan innan. Det kom en kastvind och älgarna drog iväg 500 meter innan dom stannade i en liten skogstropp nedanför vårt slakteri. Där stod dom minst en timme och husse försökte smyga på för att skjuta. Jag tycker nästan synd om honom hur han än försöker så kommer han inte i skottläge. Efter många försök att skjuta insåg husse att det inte skulle gå så han flyttade några passare runt skogstroppen. När han förskökte smyga på igen så skulle älgarna gå runt honom men då stod Hasse på pass vid skogskanten och fick läge att skjuta. På bilden ser ni Hasse, älgkalven och jag vid slakteriet.

onsdag 19 oktober 2011

Nya älgar




Nu i helgen har det skjutits en älg till som jag skällde på. Nu tror ni att det var husse men det var det inte. Det ver grannlaget igen. Jag hittade en liten kviga inne på grannlagets mark som jag skällde på. Hon gick ca 1 km innan homn stannade så jag fick skälla riktigt. Efter minst en timme kom det några som skrämde kvigan som då gick på en passare som sköt. Jag kom 30 meter efter kvigan och husse tyckte att det var bra att jag inte skällde. Jag stannade kvar vid älgen så husse kom och hämtade mej. Husse vill helst att jag ska lämna den döda älgen och gå tillbaka till honom. Det blir väl att träna på det under hösten skulle jag tro. På bilden ser ni matte som klappar om mej efter det att vi kom tillbaka..

På morgonen hade vi sett ko med två kalvar som låg mellan en väg och en bäck så husse bestämde att han skulle ta mej i koppel först för att se om dom låg kvar på eftermiddan. Jodå dom var kvar och en passare sköt på en av kalvarna men den gick vidare. Husse spårade en bit och släppte mej sen. Han trodde att kalven var död efter all blod runt spåret. Jag hittade älgarna nere vid bäcken och efter ett par hundra meter fick jag börja skälla riktigt. Husse flyttade några passare för att se om båda kalvarna var med, men det var bara kon och en kalv jag skällde på. Ingen fick skjuta på annat än den sårade kalven. När husse fick veta att det bara var en kalv med så ringhde han efter Hedlund en brun labrador som är väldigt duktig på att spåra. Efter några hundra meter hittade Hedlund kalven som gick upp ur legan och fram till en passare som sköt den. Jag fortsatte skälla stånd och gångstånd nån timme till innan jag vände tillbaka till husse och matte. På Söndag hittade jag bara två harar som jag jagade iväg.

lördag 8 oktober 2011









Nu är det uppehåll i jakten, det är nu som älgarna ska göra så att dom blir fler nästa år. Husse har farit in på sjukhuset flera dar den här veckan så det har bara blivit en dag i skogen. Jag hittade nåt som jag bara skällde ett skall på i upptaget och ett skall 600 meter senare. Jag följde med i 2 km men skällde inget mer. Husse undrar vad det var men det avslöjar jag inte. Även om husse har varit lite slö i sommar så har jag fått en solaltan i Bredånger och en ny koja i hundgården i Rössjö. På bilderna ser ni hur dom ser ut. I Rössjö kan jag ligga på taket på kojan och det gör jag ofta för där har jag bra uppsikt över lägdorna där älgarna brukar gå.
Solaltanen använder jag bara när det regnar. Jag är som husse när det är sol och varmt, då lägger jag mej i skuggan. Under golvet är det bra på sommaren.