tisdag 28 september 2010

Träning, träning och åter träning

Häromdagen när matte och jag skulle ut på en långpromenad kom vi först inte så långt. Vi gick förbi våra grannar och jag hörde ett väldans liv innifrån deras hus.Det var Ida som hade sett mig genom fönstret. Snart hörde jag någon som öppnade ytterdörren och där stod Ida och ville att matte och jag skulle komma in och fika. Hon blev överlyckligt när vi gick in, för hon gillar ju mig väldigt mycket. Och inte nog med det. Hennes lillasyster Alice var också i sitt esse. Matte sa att jag skulle lägga mig under köksbordet, medan hon drack kaffe, och vips var vi tre stycken där, under bordet. Och ett herrans liv var det. Ibland tyckte jag det var lite jobbigt och ville dra mig undan, men det var ju inte så lätt. Men bra småbarnsträning var det för mig, och jag fick mig ett litet kex också för att jag var så duktig. Sen gick matte och jag vidare på våran promenad.

Jaktträning med synen

Nu när det är uppehåll i jakten då kan husse vara ute hur mycket som helst. I helgen var vi ute både Lördag och Söndag. På Lördag gick vi ut efter det att det slutade regna. Då fick husse för sig att vi skulle träna på att gå förbi några slaktplatser och jag skulle lära mej att inte stanna där och äta. När vi gick ifrån bilen så gick vi direkt på en slaktplats men inte hade jag tid att stanna där inte. Jag gjorde en sväng och kom tillbaka vid slaktplatsen igen men jag tog husses spår istället för att stanna och äta. Vi gick i några timma men inget intressant men strax innan vi kom till bilen hittade jag en räv och då drog det iväg flera kilometer och utanför pejlen. Efter trekvart kom jag tillbaka till husse och då hade han gått en bit mot dit jag försvann. På Söndag följde en amerikan med och då gick det bättre. Vi hade bara gått en liten bit och jag var ute på första sökturen när jag hittade ett intressant spå och drog iväg 650 meter bakåt och där hittade jag nåt som jag skällde på i ca 15 minuter. Husse trodde att det var älg för dom började röra på sig och efter en stund gick jag tillbaka till husse. Efter en tur med rådjur så hittade jag älg igen. Dom stod en stund från början men drog iväg 1,5 km innan dom stannade där var jag i 45 minuter (husse ser ju allt på pejlen) men husse hörde ingenting och när han började gå mot där jag var så la jag av. Nu kan jag skogen så bra att jag kan gena och söka husse från där vi sågs senast. Oftast hittar jag hans spår innan jag kommer dit. Det som hände ikväll slår allt jag varit med om tidigare. Husse och matte var i Rössjö och grejade så jag fick sitta i min nya hundgård. Va känner och ser jag längst ner på lägdan, jo tre älgar och inte släppte husse ut mej. Där fick jag sitta i säker två timmar och titta på dom. Jag kunde inte riktigt vara tyst utan skällde nåt skall då och då.

fredag 24 september 2010

Jakt !!!!

Nu i helgen var det första gången husse hade geväret med sig när vi gick ut i skogen. Då tänkte jag att man måste skärpa till sig. Jag gjorde ett par sökturer på 10-15 minuter och husse och matte såg väldigt nöjda ut när jag kom tillbaka till dom. När jag sökte ner mot vägen så hittade jag några rådjur, dom finns ju överallt) och jag kan ju inte bara gå förbi. Jag följde dom i ca 30- 40 minuter men det var inte så roligt längre man får ju inte skälla på dom. Rådjuren buktade ganska snävt och gick över några vägar ett par gånger och förbi några hus. Jag förstod att husse och matte funderade på hur jag skulle hitta tillbaka. Det var ju inga problem, jag genade via en gammal timmerväg och upp på berget mot där vi skiljdes åt. Innan jag kom fram dit hittade deras spår och då var det enkelt att hitta dom (Dom luktar ganska mycket där dom går). Väl framme så satt dom och fikade och jag fick också en macka. Husse var nog inte riktigt nöjd med att jag hittade rådjur men vi får gå ut och prova igen.

torsdag 16 september 2010

Älgjakt eller

Nu var det länge sen det skrevs nåt i min blogg. Inte för att Jag har legat på latsidan precis, men matte och husse verkar ha gjort det. Nu har älgjakten börjat men tror ni att jag får vara med? Nä då inte ens på passet får jag vara med. Jag tror att husse tycker att jag är lite för het när jag hittar älgar så jag får vänta till Oktober. Ute i skogen har vi varit och älgar har jag hittat och skällt på men dom har alltid sprungit iväg. Några gånger har jag hittat rådjur dom är enkla att hålla efter men jag hinner aldrig ikapp dom så jag får aldrig skälla. I år har jag blivit säker på att hitta tillbaka till husse och matte utan att sitta och yla som jag gjorde i fjol. Ibland tror jag husse gör olika saker så att jag ska lära mej att alltid hitta honom. När jag är på väg mina egna bakspår till husse så kan jag hitta hans spår som har korsat mina och då är det bara att ta hans spår så hittar jag honom. Ibland när jag är på väg tillbaka så känner jag igen mej så då brukar jag gena. När jag är ute på sökturer brukar jag vara borta 10 - 15 minuter och älgar har jag hittat 500-600 från husse och jag tror han är kanska nöjd med det. Han har ju en sån där pejl så han ser exakt vad jag gör och är